Sunday, January 11, 2009

Norske psykologer krever umiddelbar krigsstans på Gaza


KRIGSTRAUMER: Norsk Psykologforening og Nora Sveaas (t.v.) krever umiddelbar stans i krigshandlingene på Gaza. De tre jentene til høyre, hvorav minst én er fysisk skadet, sitter på venterommet på Shifa-sykehuset i Gaza, der de norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse arbeider med å behandle krigsskadede. Foto: Aftenposten/Associated Press
KRIGSTRAUMER: Norsk Psykologforening og Nora Sveaas (t.v.) krever umiddelbar stans i krigshandlingene på Gaza. De tre jentene til høyre, hvorav minst én er fysisk skadet, sitter på venterommet på Shifa-sykehuset i Gaza, der de norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse arbeider med å behandle krigsskadede. Foto: Aftenposten/Associated Press

(VG Nett) - Bombingen av Gaza fører til massive psykiske skader blant sivilbefolkningen og er et direkte angrep på palestinske barns fremtidshåp, sier lederen for Menneskerettighetsutvalget i Norsk Psykologforening til VG Nett.


Se video Små barn er krigens ofre

Nå krever Norsk Psykologforening ifølge en pressemelding umiddelbar stans i krigshandlingene fra alle parter og frie arbeidsforhold for humanitære hjelpeorganisasjoner.

- Gazastripen er et av verdens tettest befolkede områder, og vitnesbyrdene er massive om at granater ikke skiller mellom sivile og militære mål, sier lederen for Menneskerettighetsutvalget i Norsk Psykologforening Nora Sveaass til VG Nett.

VG Nett i Kairo:Egypt slapp igjennom medisiner til Gaza

ALT OM MIDTØSTEN-KONFLIKTEN HER!

Også Redd Barnas generalsekretær Gro Brækken er opprørt over militæraksjonen mot Gaza.

- Enhver beslutning om å bombe er en beslutning om å drepe barn, sier Gro Brækken i Redd Barna i en pressemelding.

Over 100 barn er drept på Gazastripen de siste dagene. Bombene treffer boliger og skoler der barn oppholder seg.

- Barna lærer hat og vold

Trusselen om utslettelse og store fysiske skader gjelder uansett alder. Men barn er særlig utsatt for den traumatiserende effekten av krigshandlinger, påpeker Nora Sveaas i Norsk Psykologforening.

- Det gjelder uansett om de befinner seg på palestinsk eller israelsk side, sier Nora Sveaass til VG Nett.

TETT PÅ NETT MED ISRAELS AMBASSADERÅD

TETT PÅ NETT MED NORSK-PALESTINER

Hun påpeker at den daglige frykten for eget og nære pårørendes liv, som følge av militæroffensiven mot Gaza, er en alvorlig tilleggsbelastning til blokkaden, som hindrer palestinerne å bygge et normalt samfunn på Gaza.

- Risikoen er stor for at barna mister forestillingen om at det noensinne blir mulig å leve et normalt liv. I kaoset av sorg, sinne og aggresjon i kjølvannet av krigshandlingene, lærer barna hat og vold som «eneste» overlevelsesstrategi til tross for de voksnes forsøk på beskyttelse. Dette er en tragedie ikke bare for palestinerne selv, men for alle som ønsker varig fred i Midtøsten, sier Nora Sveaas.

Norsk lege i Gaza til VG Nett:- Nå begynner jeg å grine igjen

Artikkelen fortsetter under bildet.

FLYKTER: Palestinske kvinner og barn søkte tirsdag tilflukt ved en skole nord på Gazastripen. Senere på dagen ble skolen beskutt av israelske stridsvogner etter at palestinske militante hadde skutt raketter fra området. Foto: AFP


Vurderer norsk psykolog-bistand

Den norske sykepleieren Dagfinn Bjørklid tok seg tirsdag inn på Gazastripen, ifølge fagbladet Sykepleien.

Han skal inn for å sikre forsyninger til sykehusene, og vil samarbeide med kirurgene Mats Gilbert og Erik Fosse, som er der allerede. Alle tre jobber for hjelpeorganisasjonen Norwac, en profesjonell hjelpeorganisasjon med opprinnelse fra den norske solidaritetsbevegelsen med Palestina.

Nora Sveaas forteller at det er flere psykologer som har snakket om å reise ned, men sier at det som kreves akkurat nå er akutt legehjelp.

VGTV:Her inntar bakkestyrkene Gaza

Bombet rehabiliteringssenter

30. desember ble Gaza rehabiliteringssenter for torturofre (GCMHP) bombet av israelske styrker. Senteret, som blant annet er bygget opp ved hjelp av norske midler, har vært et sted for utveksling av fagpsykologisk kunnskap mellom Palestina og Norge.

- Vi har mange dyktige palestinske kolleger på Gaza, og det de trenger er arbeidsro og solidaritet. Vi er flere som snakker om å få til en faglig bistand, sier psykolog Nora Sveaass til VG Nett.

VGTV:Her regner missilene over Gazastripen

No comments:

Post a Comment